Header Ads

Yağ aldırma nedir nasıl yapılır?

Önizleme
Liposuction yani yağ aldırma ameliyatı hakkında tüm gerçekler ayrıntılarda...

Doğru: Ne yersem yiyim kilo aldırmaz, diyet yapmadan kilolarımdan kurtarır, Jenifer Lopez gibi popom olur diyorsanız; Liposuction’ı yanlış biliyorsunuz! 

Yanlış: Birikmiş yağlarımdan kurtulurum, küçülen göğüslerime şekil verdiririm, boynumu ve karnımı gerdiririm diyorsanız; Liposuction’ı doğru biliyorsunuz! 

Estetik cerrahi denildiğinde akla gelen ilk yöntemlerden biri olan liposuction yani yağ aldırma; günümüzde kadınlar kadar erkeklerin de gözdesi ve kurtarıcısı. Ancak liposuction hakkında doğru bilinen yanlışlar, yöntemin gerçek hedefine ulaşmasını engelliyor. 

Medical Park Fatih Hastanesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Defne Önel, doğru amaçla uygulandığında çok iyi sonuçlar alınan, ancak hakkındaki şehir efsaneleri nedeniyle zayıflamak isteyenlerin çoğu zaman yanlış beklentilere kapılmasına neden olan liposuction yöntemini anlattı. Tüm yönleriyle liposuction burada... 

Liposuction nedir?
Liposuction yani yağ aldırma; estetik cerrahi denildiğinde toplum genelinde en çok akla gelen terimlerden biri oldu. Öyle ki Amerika’da yapılan son araştırma liposuction’ın, kadın erkek farkı gözetmeksizin, estetik cerrahi girişimlerin başında yer aldığını gösteriyor. Hazır gıdanın, hareketsiz yaşam ve stresin damgasını vurduğu 1980’li yıllardan bu yana fazla kilolar da başımızı derde sokuyor. 1980’li yıllardan bu yana sağlıklı beslenme ve egzersizi hayatlarına bir türlü sokamayan ve estetik kaygısı fazla olan insanlar için liposuction bir çıkış yolu oldu. Ancak ‘kilo aldıysanız, hemen gidip yağlarınızı aldırıp eski formunuza kavuşabilirsiniz’ yanılgısına düşenler hem mutsuz oldu, hem de doğru endikasyon ile yapıldığında gerçekten mükemmel bir işlem olan bu cerrahi girişimin adını kötüye çıkardı. 

Liposuction ne işe yarar? 
-Boyuna göre normal kiloda olan erişkinlerde, bölgesel şekil bozukluğuna yol açan yağ birikimlerini (göbek, kalça yanları, diz içleri ve erkeklerde böğür bölgesi gibi) uzaklaştırmak. 
-Erkeklerde görülen jinekomasti denilen meme büyümesini tedavi etmek. 
-Boyun germe, karın germe ve meme küçültme ameliyatlarında bölgenin daha iyi şekillendirilmesini sağlamak.

Liposuction hangi işe yaramaz? 
-Kilo verme. 
-Sık kilo alıp verenler, doğum yapan kadınlar ve orta yaş üzerindeki insanlarda; bölgesel yağlanmaya eşlik eden deri ve karın duvarı sarkmasını toplama (deri üzerinde görülen çatlaklar, deride elastikiyet kaybını gösteren en önemli işaretlerdedir). 
-Selülitlerden kurtulma. 
-Ne yersen ye, bir daha asla kilo almama. 
-Popo kaldırma. 

En sık liposuction uygulanan bölgeler hangileri? 
-Karın ve bel çevresi 
-Kalçalar 
-Uyluk iç ve dış yanı 
-Dizlerin birbirlerine bakan yüzleri 
-Boyun 
-Üst kol 
-Meme (erkek ve kadın) 

Daha az tercih edilen bölgeler? 
Bacakların dizin altında kalan kısımları: Özel ince kanüller ile yapılmalıdır, özellikle lipoödem vakalarında tercih edilir. 

Gluteal bölge (popo): Gluteal bölgenin kalkık ve dolgun görünümü negatif yönde etkilenebileceği için, daha çok asimetri olan ve gluteal bölgenin aşırı çıkıntılı olmasından şikayetçi olan vakalarda tercih edilir. 

Liposuction riskli midir? 
Liposuction, genel sağlık problemi (kalp, şeker hastalığı ve diğer kronik hastalıklar) olmayan, normale yakın kilodaki genç hastalara (60 yaş altı) yapıldığında, riskli ameliyatlar grubuna alınmaz. Basında yer alan liposuction işlemi sonrası yağ embolisi gelişen ve ölümle sonuçlanan vakalara dair haberler, genellikle aşırı kilolu hastalar, kronik hastalığı olan ya da ameliyat öncesi ve sonrası çeşitli önlemlerin yetersiz yapıldığı durumlar sonucunda karşılaşılan üzücü vakalar hakkındadır. 

Liposuction ameliyatı sonrası görülebilen komplikasyonlar nelerdir? 

Deri yüzeyinde ondülasyon (dalgalanma): Cerrahiden üç hafta sonra başlanılan çeşitli masaj yöntemleriyle önlenmeye çalışılır. 

Derinin yeterli oranda adapte olmamasına bağlı deri gevşemesi: Özellikle menopoz sonrası dönemdeki ve doğum yapmış kadınlarda karın bölgesinde gözlenen bir durumdur. Liposuction işleminden en erken altı ay sonra karın germe ve uyluk germe ameliyatlarının yapılmasıyla daha estetik bir görünüme kavuşmak mümkündür. 

Deri kaybı: Nadir görülen bir komplikasyondur. Özellikle sigara kullanan hastalarda, boyun bölgesinin liposuction işlemi sırasında çok dikkatli olunması gerekir. 

Yüzeysel duyu kayıpları: Genellikle geçicidir. 

Deri yanığı: Ultrason enerjisi ile yapılan liposuction işleminde oluşan ısıya bağlı oluşabilen nadir bir komplikasyondur. 

Karın duvarının delinmesi: Özellikle çok doğum yapmış kadınlarda ve fıtığı olan hastalarda, karın bölgesinin liposuction işlemi sırasında oluşabilir. Bu gibi hastaların ameliyat öncesi teşhisi çok önemlidir. 

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.
Bumerang - Yazarkafe